Nordsvenska Hästar

Hemsidan är under rekonstruktion och mer foton och material är på gång.

Hästar har funnits här sedan vi flyttade hit 1997. Jag Katarina hade med min livskamrat Lystra som nedkom med stoet Freja. Freja i sin tur fick Saga och nu har alltså fjärde generationen kommit med Loke.      

Våra hästar har en förkärlek för att föda sent på kvällarna när ingen ser på och nedkomsten var beräknad till i början på juli 2013. För att vara på den säkra sidan tog jag hem Saga och lystra från sommarhagen på Törsta redan innan midsommar utifall det skulle bli tidigare. Man vill ju gärna ha dem hemma och även att Saga fick det lite lugnare. Det visade sig inte vara en dag för tidigt, redan på midsommardagen märkte jag att Saga var annorlunda och lugnare. Hon stod och halvsov mest hela dagen. Jag tittade till henne hela dagen men ingenting hände. Framåt kvällen kom ett par vänner och när de åkte här ifrån såg de att det tittade fram ett par hovar så de kastade sig på telefonen och ringde mig.      

Det var alltså på midsommardagen 2013 kl 20.17 och en kvart senare såg  Loke sin första solnedgång. Saga var väldigt medtagen så det var nästan att Loke var på benen före henne. Otroligt vilken vilja att stå upp de har i generna. Saga är ju annars lite grinig mot andra hästar som kommer henne nära och det var ju Sagas första. Det var därför kul att se hur hon snappar situationen och tog hand om det lilla livet på en gång och började slicka honom ren.      

Saga hade dock problem med att bli av med efterbörden. Så det blev en slitsam natt med vak och longering tills veterinären kom runt kl 6.30. Saga skulle få dropp men veterinären hittade inte hennes ådror så vi fick ta sprutor muskulärt i stället. Sprutan skulle tas en gång i timmen och Saga skulle motioneras så mycket vi orkade. Runt tio släppte hela paketet och hel var den också. Vilken lättnad! Den fjärde genertionen Öllsta Nordsvenskar hade klarat första dygnet och matte kunde pusta ut.     

Det var mycket mygg i den ljuma sommarkvällen. Vi knallade in istallet. 
Där fick Loke snutta lite grand och somnade sött.     

loading...

Sagas mor Freja var också ett ståtligt sto. Mormor Lystra vaktar här sin dotter timmarna innan hon ska föda. Både Lystra och Freja är dock i hästhimlen nu.

Det var alltså en tidig morgon i juli 2006 som Saga kom till världen. Då var hon inte så kaxig. Vi tilläts vara nära henne redan från början och det gjorde att vi tidigt kunde hantera henne. Hon har hela tiden fått följa med på skogspromenader och annat som de vuxna djuren aktiveras med.      

Saga är här på bilden snart två år gammal och har vuxit på sig rejält.  Det är Henke som går med Saga medan jag rider någon av de vuxna. Han brukar släppa lös henne i skogen. Hon älskar att springa fritt och hoppar glatt över nedfallna trädstammar. Hon håller sig dock alltid inom synhåll. Hon kan dröja kvar och undersöka någonting, men kommer sedan som en kanonkula till oss. Hemma på gården kan det dock 
bli långtråkigt. De gamla står bara och hänger. Vår hund  hänger dock med på lekarna.         

loading...